„Megérintettem, és selymes bőre elvarázsolt.”

 

„Megérintettem, és selymes bőre elvarázsolt.”

Van egy kifejezés a tapintás érzékelésénél: selymes.

Érintettél már selymet? Milyen formában?
Tudtad-e, hogy a selyemnek a sima, csúszós, lágy változata, amiből ruhákat is készítenek, már egy hosszadalmas feldolgozási folyamat végterméke?

Tudtad-e, hogy a selyemből nem csak ruhaneműt készítenek?

A legnemesebb, legtartósabb természetes alapanyagnak tartott, puha fogású selymet mindenki ismeri.

Öltözködési célra ruha, szári, kimonó, nyakkendő, sál, legyező készül belőle.

A selyem felhasználása azonban nagyon széleskörű. 

A hernyóselyem fontos alkalmazási területei közé tartoznak az ágyneműk is. Természetes egészségtámogató tulajdonságai miatt reneszánszát éli ágyneműben paplantöltetként, plédként és huzatként egyaránt. A fellazított gubók kellő méretre történő szétterítésével és több réteg egymásra fektetésével készülnek.

Selyemszövetekre képzőművészeti alkotásokat is festenek. Selyemből készülnek faliszőnyegek és függönyök. A híres perzsaszőnyegek készítéséhez is felhasználnak selyemszálakat.

 A selyemfonalak és - kelmék a kozmetikai iparban és a gyógyászatban is alkalmazásra találtak.

Régebben – a szintetikus szálasanyagok megjelenése előtt – jelentős műszaki felhasználása is volt. Elektromos szigetelő bevonatok, malomipari szitaszövetek készültek belőle, és - a nejlon feltalálását megelőzően - ebből készítették az ejtőernyőket.

A selyemszál az eperfalevéllel táplálkozó, majd begubózó selyemhernyó (Bombyx mori) váladékából képződik. A selyemhernyó fejlődésének egy bizonyos szakaszában ebből a mirigyváladékából gubót készít maga köré és ebben bábbá változik. Mintegy 15 nap alatt ebből a bábból alakul át lepkévé, amely a gubófalat meglazítja és a keletkezett lyukon kibújik.

A gubót alkotó selyemszálat le lehet fejteni, amíg a gubó ép. A selyemgubóból kb. 400–600 méter hosszú selyemszál fejthető le. 1 kg gubóból – ami kb. 3000 darabnak felel meg – kb. 250 g szálat nyernek.

Előállításának nagyon munkaigényes volta miatt drága luxuscikknek számít.

A lefejtett selyemszálakat minősége szerint használják fel. Selyemcérnát készítenek belőle, melyet megszőve, festve kapjuk a gyönyörű ruhadarabokat. A selyemcérna több szál összesodrásából készül. A különböző sodrási módok alapján különböző elnevezésű alapanyagot kapunk. Még a hulladék selymet is felhasználják, műszaki textíliákhoz.

Tudod-e, hol találsz Magyarországon hernyóselyem töltetű ágyneműt?

A Sil and Silknél megtalálod a  legjobb minőségű hernyóselyem töltetű ágyneműket, huzatokat. Válogathatsz a különböző fajta paplanok, párnák és plédek között. Még a gyerekeknek is találsz nekik való hernyóselyem ágyneműt.

Ha még nem érintettél nem szövött hernyóselymet, érdemes megtapasztalni. Megnézheted, milyen az ágyneműk töltete.

Gyere el, és tapasztald meg saját magad!

Keresd fel irodánkat, hogy részese lehess az élménynek!

1034 Budapest, Bécsi út 120. 1/100.

Jöveteled előtt jelentkezz be telefonon!

06305157825

Várunk szeretettel!

(Forrás:Wikipédia)

vissza

Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Hozzászólás:
A cikkhez még nincs hozzászólás.
Legyen Ön az első hozzászóló!