A gyógyító érintés

 

A gyógyító érintés

A Gyógyító selyem

Sok minden eszünkbe juthat a selyemről, csak épp a gyógyhatás nem! Először had elevenítsem fel a selyem történetét az ókori Kínától napjainkig, s csak a végén árulom el a kíváncsi Olvasónak, hogy milyen gyógyhatással bír ez a becses portéka, megosztva személyes tapasztalataimat is.

Az ismert kínai gondolkodó, Confucius szerint a selyem története Kr.e. 2640-re nyúlik vissza. Ekkor ugyanis Xi Ling Shi kínai hercegnő véletlenül beleejtett egy selyemhernyó-gubót a forró teájába, s amit kivett onnan, abból egy gombolyag selyemfonalat tudott készíteni.

Ennek a figyelmes, okos leánynak köszönhetően indult el világhódító útjára a selyem. Kiépültek a kereskedelmi útvonalak, a híres „selyemutak”.

Már a római patríciusok és a japán császárok is selymet hordtak, de az elkészítés titkát 3000 éven keresztül szigorúan őrizték Kínában. Végül a történelem első ipari csempészete során, 552-ben Justinianus császár két térítő szerzetese bambuszbotokban kicsempészett néhány selyemhernyógubót Bizáncba. Később a selyemkészítés titkát az arabok is megszerezték. A XII. században Marco Polo utazásainak köszönhetően a Kelet-Nyugati selyemkereskedelem fellendült, és Itália lett a selyemipar európai központja, majd 1450-ben helyét Lyon vette át. A hugenottáknak köszönhetően a selyemgyártás Európa szerte elterjedt és virágzott, míg a II. világháborúban a szintetikus anyagok teljesen ki nem szorították a piacról.

A háború után Japán lett a selyemgyártás nagyhatalma egészen 1970-ig, amikor Kína méltó módon újra elfoglalta első helyét több mint 50%-os részesedéssel.

Miért éli reneszánszát ez az ősi, ámulatba ejtő anyag a XXI. században, a szintetikus anyagok világában? Mert természet- és emberbarát, sőt különleges összetétele révén gyógyító tulajdonságokkal rendelkezik.

Fehérjeszerű polimerből, fibroinból áll, s a kollagénnel, illetve a pókhálóval van a legközelebbi rokonságban. Magas hőfokú pára mellett egy selyemgubóból mintegy 3000 méter selyemfonal nyerhető.

A kollagén és a selyem hasonló aminosav-összetételének köszönhetően bőrünkön nem vált ki allergiás reakciót. Manapság a kozmetikában is nagy sikerrel alkalmazzák a selyemproteint.

Ez a rugalmas, ám szilárd természetes anyag képes 30% vizet felvenni, anélkül, hogy nedves lenne, emiatt a selyem öltözék és ágynemű szinte „eltünteti” a verejtéket, komfortos, száraz érzetet ad, segít a hőszabályozásban, biztosítja a bőr légzését, javítja az anyagcsere folyamatokat és a vérellátást. Jótékony hatását vérkeringési, mozgásszervi és reumás panaszok esetén is hasznosíthatjuk.


Gyermekkoromban, ha fájt a torkom, édesanyám selyemsállal kötötte be. Még emlékszem kellemes, nyugtató hatására, mintha megőrizte volna az anyai kéz melegét.

Sajnos ma már ő szorul orvos-fia segítségére. Elfáradt, kopott, reumás ízületei érzékenyen reagáltak a legenyhébb időváltozásra, fájdalmai aludni sem hagyták. Fájdalomcsillapítót és gyulladás-gátlót csak végső esetben szedett, mert gyomorégést okoztak és növelték a vérnyomását.

Néhány hete meglepve tapasztalom, hogy anyukám frissebben mozog, jár-kell a házban, mintha kicserélték volna. Sőt, az is előfordult, hogy reggel – tudni illik a munkahelyem tőszomszédságában lakik - nem várt az ablaknál állva, mert elaludt. Jót mulattam, amikor azt mondta, hogy a kínai selyempaplan gyógyította meg, amit a születésnapjára kapott. Mivel állapota tovább javult, s így a „gyógyhatás” tartósnak bizonyult, utána néztem, kutatni kezdtem az irodalomban, találok-e valamilyen feljegyzést a selyem gyógyító hatásáról.

A leírtak igen meggyőzőek voltak, így azóta már sok betegemnek ajánlottam, hogy a terápia mellett próbálják ki a selyempaplant és a selyemágyneműt.

Nagyon sokan beszámoltak ízületi fájdalmaik enyhüléséről, s az érzékeny bőrűek is örömmel fogadták javaslatomat. A selyem poratka allergiával küzdő betegeim körében is eredményesnek bizonyult, mivel teljesen bőrbarát, és alacsony elektrosztatikusságának köszönhetően nem vonzza a poratkákat.

Ha belegondolunk, hogy életünk egyharmadát ágyban töltjük, rájövünk, mennyire fontos, hogy ez idő alatt sikerüljön testileg-lelkileg regenerálódnunk, hiszen a pihentető alvás a jó közérzet, és az egészség egyik fő forrása.

Ehhez minimum szükségünk van egy megfelelő ágyra, matracra és takaróra, amely kényelmes, nyugodt álmot biztosít, miközben testünk hőmérsékletét télen és nyáron egyaránt 36 C fokon, azaz optimális szinten tartja.

Ehhez szükséges kelléktárunk egy újabb, selymes darabbal gazdagodhat, melyet mindenkinek jó szívvel ajánlok.


Dr. Tihanyi István

orvos-természetgyógyász

Forrás Paramedica magazin

vissza

Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Hozzászólás:
A cikkhez még nincs hozzászólás.
Legyen Ön az első hozzászóló!