A selyem különleges tulajdonságai

 

A selyem különleges tulajdonságai

A hernyóselyemből különböző technológiákkal készítettek és készítenek különböző dolgokat.
A nejlon megjelenése előtt az ejtőernyőket is selyemből készítették. Öltözködési célra ruha, szári, kimonó, nyakkendő, sál, legyező készül belőle. Selyemből szövetet, selyemmel hímzett képeket, selyemfonalat, cérnát is készítenek. Elektromos szigetelőnek is használták.

/Előző cikkünket itt olvashatja/

Nagy felhasználási területe a kozmetikai ipar és a gyógyászat. 

Tudta-e, hogy a selyemből agyi implantátumot is készítenek?

A részben selyemből készült agyi implantátum az agy felszínére "olvadhat", ezáltal közvetlen összeköttetést teremthet az idegi jelek regisztrálására - olvashatjuk az IPM Magazin 2010.04.29-i számában.

„Mint a Nature Materials című szakfolyóiratban ismertették, az eszköz tesztjei azt mutatták, hogy a vékony, hajlékony elektróda pontosabban rögzítette a kísérleti állat agyából származó jeleket, mint a vastagabb, merevebb elektródák. Az efféle eszközök segíthetnek az epilepsziával vagy gerincsérüléssel élő embereken, sőt a mesterséges karok és lábak működtetésében is.”

 Azon gondolkodott-e már, hogy miért jó a selyem a bőrnek?

Manapság a selyemprotein tartalmú kozmetikumok a drágábbak közé tartoznak.

A selyem természet- és emberbarát, sőt különleges összetétele révén egészséget támogató tulajdonságokkal rendelkezik.

Fehérjéi igen nagy hasonlóságot mutatnak az emberi bőr fehérjéihez. Ez a hasonlóság, valamint az, hogy képes akár 30% vizet megkötni, ideális hidratáló, bőrápoló alapanyaggá tette a selymet.

Nem csak a selyemproteint tartalmazó kozmetikumok segítik a bőr szépségét, hanem maga a selyem anyag is. Ha hernyóselyem paplanjainkban alszik, huzatainkkal takaródzik, bőre simább és üdébb lesz.

Nézze meg paplanjainkat a www.selyemwebaruhaz.hu oldalon!

/Folytatása következik/

vissza

Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Hozzászólás:
A cikkhez még nincs hozzászólás.
Legyen Ön az első hozzászóló!