Selyemhernyó tenyésztés Magyarországon

 

Selyemhernyó tenyésztés Magyarországon

Gondolták-e, hogy a selyemhernyó tenyésztés több, mint 300 éves múltra tekint vissza Magyarországon? Ugye nem?
Azt hitték, hogy csak Kínában tradíció a selyemhernyó tenyésztés és a selyem készítése, ugye? Igen, igen, Kínában több ezer éves múltja van a selyem készítésének.
Ám a selyem már a honfoglaló magyarok körében is keresett textília volt, később is az uralkodói, és egyházi pompa része.

A selyemhernyó tenyésztése komoly állattenyésztési ágazat volt. Sajnos, az epreseket kipusztították, a begyűjtő és elosztó bázisokat felszámolták. Ezzel kiváló minőségű magyar selyemhernyó fajták tűntek el.

A múlt század közepén Széchenyi István, Kossuth Lajos, Wesselényi Miklós, Bezerédj István hívták fel a figyelmet erre a mellékjövedelmet biztosító forrásra. Tevékenységük eredményeként a selyemgubó termelés az 1840-es években csúcspontot ért el Magyarországon (1842-ben 479 tonna).

Ez után egy zuhanásszerű csökkenés következett be, melynek oka egy betegség volt, mely az egész kontinensen pusztította a selyemhernyókat.

Emiatt ellenőrzöttebbé tették a selyemhernyó tenyésztést - az új védekezési módszer francia felfedezésével (rekeszpetéztetés, mikroszkopikus vizsgálat). Hazánkban felállították a szekszárdi székhe­lyű Országos Selyem­tenyésztési Felügyelő­séget, melynek létrejötte segített a selyemhernyó tenyésztés ismételt fellendülésében. 1905-ben Magyarország Európában a termelésével 3. helyet foglalta el!

A hernyóselyem tenyésztés és természetes selyem gyártása megszűnése 1969-ben kiadott rendelet miatt végleg megszűnt (A Könnyűipari Minisztérium és a Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Minisztérium IV-0707/1969. számú, a Herbáriá­nak szóló közös átirata), az epreskerteket 1972-is kivágták, hivatkozva az amerikai fehér medvelepke elleni küzdelemre.

A környező és közeli országokban viszont (Ukrajna, Üzbegisz­tán, volt Jugoszlávia területe, Románia, Bulgária, Görögor­szág, Olaszország, stb.) ezután is - máig - intenzív selyem­tenyésztés­sel, korszerű eperfakultú­rával és feldolgozó iparral talál­kozhatunk.

1990-ben történt több kísérlet a selyemhernyó tenyésztés újraindítására, mely végül az értékesítési nehézségek miatt állt le.

 Nem idegen tehát népünktől e csodás textília. Használtuk és használjuk ma is.

Használja Ön is!

(Forrás: Adatok a magyar selyemhernyó-tenyésztés történetéhez I-II.

Írta Takáts Rózsa)

vissza

Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Hozzászólás:

#1 - Pencz Gyula2023.11.27. 09:39

Az 1950-es évek második felébe egy kerekegyházai tanyasi iskolába Cucz András tanító úr ( akkor még elvtárs ) vezetésével tenyésztettünk selyemhernyót. A selyemgubóért kapott pénzből mentünk el busszal Börszönybe kirándulni. Már nem tudom hány napra. Azt tudom, hogy még maradt is pénzünk.