Új cikksorozatunk: Természetesség és közösség 1.

 

Új cikksorozatunk: Természetesség és közösség 1.

Új cikksorozatot indítunk, mely a mai ember számára égető kérdéssel foglalkozik, természetesség életünkben, és a természetes közösségek jelentősége.

Régen nem volt kérdés, ma különlegesség, hogy rendszeres kapcsolatban álljunk a természettel. Az emberek természetes házakban laktak, a természetben zajlott a munka, állatokat tartottak, sokat gyalogoltak, és ha valamit akartak egymástól, akkor meglátogatták egymást. Amikor egy faluban vagy kis városban éltünk, az emberekkel az utcán beszélgettünk, udvariasan segítettünk egymásnak, és a művelődési házban – még korábban a fonóban – jöttünk össze. Sőt, a kocsmákban is, ami nem jelentette a lerészegedést, ott nagy dolgokat lehetett megbeszélni, elrendezni. Amikor tömegesen kezdték gyártani a lakásokat, és betereltek, mint a karámokba, mondván, hogy munkásként jobb fizetést kaphatsz, jobb megélhetést, olcsón juthatsz lakáshoz és új életet kezdhetsz, nagy változást eredményezett. Elérhetővé tették a TV vásárlást, holott addig a hírekért a közösségi házakba mentünk, filmeket legfeljebb a moziban néztünk, viszont cserébe ismertük egymást, és ha kellett, tettünk egymásért. Nem tudjuk visszavezetni, hogy hol is kezdődött, s nem is célom, csak néhány dologra rávilágítani, hogy kikukkants pilláid alól, s ne csak a földet nézd, hanem vesd tekinteted a Napra. Mi borult fel? A család és a közösségek. A természettel való kapcsolat. A harmonikus élet, a rend, mely szerint dolgoztunk és éltünk, az időjárással és a napszakokkal harmóniában. Ugye feltűnt, hogy az emberek törtetőek lettek, nem ismerik egymást még az egy házban lakók sem, és az időseket legtöbben elkívánják melegebb éghajlatra ahelyett, hogy segítenék? Ugye feltűnt, hogy az udvariasság ma már kuriózum, mert a fiatalok nem szívták magukba a gyökerektől, ugyanis a gyökerek elszakadtak.
Ugye feltűnt, hogy ha véletlenül odatévedsz egy füves területre, milyen szívesen veszed le a cipődet, és sétálsz a füvön? És feltűnt, hogy a táplálkozásod, mely a rohanó életmódodnak megfelelő, milyen egészségi problémákat okoz? (Nem mennék bele, hogy az élelmiszerek mit tartalmaznak, és mit nem, ami régen nem így volt). Ugye feltűnt, hogy vonzódsz a természetes anyagokhoz, mind ruházatban, mind lakberendezésben? Ma már tanácsadók segítik a természetes környezet, és természetes életmód kialakítását. Építési tanácsadók, öko-ház, lakberendezési tanácsadók, feng-shui és vaszati tanácsadók, radiesztéták, táplálkozási tanácsadók... Mindez igen fontos, mert a gyökerek elszakadtak, nem értjük, amit még az őseink természetesen éltek. A miértet már a mi szüleink, nagyszüleink sem mindig tudták, de azt igen, hogy az ő őseik is így csinálták. Egy rendszerváltás, egy kis politikai ráhatás, és elfelejtették ők is, hogy ez jó, vagy csak nem adták át, mert nem volt népszerű. Új szelek jöttek, és a fiatalok nem tisztelték az időseket, és nem tanultak tőlük, hanem elszakadtak. Így most tanácsadókhoz fordulhatunk, mert a nagyszülőket már nem tudjuk megkérdezni. Kutatjuk a múlt szokásait, és megtaláljuk, ha lassan is, a válaszokat. Érezzük, hogy a természetes anyagokhoz vonzódunk, és a természethez. A kertészkedés a földdel való közvetlen kapcsolat -  szívesen csináljuk.
Legyél erre tudatos, vedd észre, hogy egy erdei séta milyen feltöltődést eredményez. Hogy a természetes ruhadarabokban milyen jó lenni, s hogy a termelőtől vásárolt étel mennyivel finomabb és tartalmasabb, mint a gyors-éttermi. Van, ami nem kerül semmibe, csak egy kis odafigyelésbe. Szeretettel tereld a gyermekedet, ne fanatikusan, mert a gyermek még fogékony mindenre. Tégy érte és tégy magadért!
vissza

Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Hozzászólás:
A cikkhez még nincs hozzászólás.
Legyen Ön az első hozzászóló!