A hernyóselyem

» Miért jó a selyem?

"Az ismert kínai gondolkodó, Confucius szerint a selyem története Kr.e. 2640-re nyúlik vissza. Ekkor ugyanis Xi Ling Shi kínai hercegnő véletlenül beleejtett egy selyemhernyó-gubót a forró teájába, s amit kivett onnan, abból egy gombolyag selyemfonalat tudott készíteni.

Ennek a figyelmes, okos leánynak köszönhetően indult el világhódító útjára a selyem. Kiépültek a kereskedelmi útvonalak, a híres „selyemutak”.

Már a római patríciusok és a japán császárok is selymet hordtak, de az elkészítés titkát 3000 éven keresztül szigorúan őrizték Kínában. Végül a történelem első ipari csempészete során, 552-ben Justinianus császár két térítő szerzetese bambuszbotokban kicsempészett néhány selyemhernyógubót Bizáncba.

Később a selyemkészítés titkát az arabok is megszerezték. A XII. században Marco Polo utazásainak köszönhetően a Kelet-Nyugati selyemkereskedelem fellendült, és Itália lett a selyemipar európai központja, majd 1450-ben helyét Lyon vette át. A hugenottáknak köszönhetően a selyemgyártás Európa szerte elterjedt és virágzott, míg a II. világháborúban a szintetikus anyagok teljesen ki nem szorították a piacról. A háború után Japán lett a selyemgyártás nagyhatalma egészen 1970-ig, amikor Kína méltó módon újra elfoglalta első helyét több mint 50%-os részesedéssel.

Miért éli mégis reneszánszát ez az ősi, ámulatba ejtő anyag a XXI. században, a szintetikus anyagok világában? Mert természet- és emberbarát, sőt különleges összetétele révén egészséget támogató tulajdonságokkal rendelkezik. Fehérjeszerű polimerből, fibroinból áll, s a kollagénnel, illetve a pókhálóval van a legközelebbi rokonságban. Magas hőfokú pára mellett egy selyemgubóból mintegy 3000 méter selyemfonal nyerhető. A kollagén és a selyem hasonló aminosav-összetételének köszönhetően bőrünkön nem vált ki allergiás reakciót.

Manapság a kozmetikában is nagy sikerrel alkalmazzák a selyemproteint. Ez a rugalmas, ám szilárd természetes anyag képes 30% vizet felvenni, anélkül, hogy nedves lenne, emiatt a selyem öltözék és ágynemű szinte „eltünteti” a verejtéket, komfortos, száraz érzetet ad, segít a hőszabályozásban, biztosítja a bőr légzését, javítja az anyagcsere folyamatokat és a vérellátást. Jótékony hatását vérkeringési, mozgásszervi és reumás panaszok esetén is hasznosíthatjuk."

Ezért is mondják, hogy "a hernyóselyem télen fűt, nyáron hűt."

/Paramedica 2006. febr.