Gyakori kérdések

» Moshatók a hernyóselyem töltetű ágyneműk?

A leggyakoribb kérdés, hogy moshatók-e a paplanok?

Manapság divat lett a paplanok mosása, talán azért is, mert nagyon sok műszál töltetű paplan van forgalomban.

Véleményem szerint semmilyen paplant vegyszerrel mosni nem ajánlott, ugyanis a paplanok tömege miatt nem öblíthető ki tökéletesen.

Mivel a bőr a legnagyobb szervünk és azon keresztül minden káros és hatékony anyag felszívódik, így a naponta hosszabban használt paplanokból a szervezetünkbe juthat némi káros anyag.

A hernyóselyem töltetű paplanoknál viszont érdemes tudni, hogy a feldolgozásánál egyáltalán nem használnak vegyszert, a gubókat csak forrázzák, így eleve vegytiszta, természetes anyaggal van dolgunk, mely így semmilyen allergiás tünetet nem okoz.

Mint minden természetes anyag a hernyóselyem is öntisztuló egy bizonyos szinten, ezért használjunk hozzá huzatot, melyet rendszeresern mossunk! A paplanokat viszont szellőztessük napos, száraz időben félárnyékban rendszeresen.

Ügyeljünk rá, hogy ne kerüljön tűző napra, az ugyanis roncsolja a hernyóselyemszálakat, így megrövidíti az élettartamát.

Ha mindenképp szeretnénk kimosni a paplant, kímélő fokozaton, csak mosószer- és öblítő mentesen, meleg vízben. Kerülje az erőteljes csavarást, centrifugázást. Száradás után a paplant gyengéden rázzuk fel, hogy a selyemszálak visszanyerjék laza szerkezetüket.

Nyugodt pihenést és szép álmokat kívánunk!

» Kell-e huzat a hernyóselyem paplanra?

Igen, mindenképpen használjon huzatot, és azt mossa rendszeresen.

Mivel a hernyóselyem paplan csak forrázással, vegyszermentesen készül, így csak kivételes esetben javasoljuk kimosni. Akkor is csak mosószer és öblítő nélkül.

» Van-e valamilyen egészséget támogató hatása a hernyóselyem ágyneműnek?

A hernyóselyem természetes anyag.

A kollagén és a selyem hasonló aminosav összetétele miatt a selyem nem vált ki a bőrön allergiás reakciót.

A hernyóselyem ágynemű vegyszermentesen készül, csupán forrázással. Így antiallergén tulajdonsága megmarad. (Ezért nem szabad vegyszerrel mosni). 

Manapsága kozmetikában is előszeretettel használják a selyemproteint. A selyem fiatalító hatása közismert. 

Emellett 30% vizet képes felvenni anélkül, hogy "nedves" lenne, emiatt a selyem öltözék és ágynemű szinte eltünteti a verejtéket, komfortos, száraz érzetet ad. Segít a hőszabályozásban, biztosítja a bőr légzését, javítja az anyagcsere folyamatokat és a vérellátást.

Vérkeringési, mozgásszervi, reumatikus, gyulladásos panaszokra is jótékonyan hat.